sc Heerenveen - FC Utrecht
16 december, 12:15 uur
Koop nu kaarten »
Er zijn nog kaarten beschikbaar!
×

Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Bibi Cox: ik wil zo kunnen spelen als Lionel Messi

Gepubliceerd op 15 juli 2009 00:00
Bibi Cox: ik wil zo kunnen spelen als Lionel Messi

Bibi Cox (18) heeft de afgelopen twee jaar maar één doel voor ogen gehad; voetballen bij een eredivisieclub. Komend seizoen wordt haar droom werkelijkheid. Het jonge talent maakt de overstap van de HvA (Hogeschool van Amsterdam) naar sc Heerenveen. “De telefoon ging twee dagen nadat de BVO’s (Betaald Voetbal Organisaties) onderling overleg hadden gehad. Voordat ik opnam, schoot het ineens door mijn hoofd: Dit kon weleens een BVO zijn!” aldus Cox.

De jonge voetbalster uit Maastricht kan haar geluk niet op. “Dit is wat ik wil en waar ik zo hard voor gewerkt heb!” zegt de Limburgse. Bibi heeft haar voetbaltalent niet van een onbekende. Haar vader Robert Cox, is een oud-profvoetballer die in de jaren tachtig uitkwam voor MVV en Helmond Sport. “Mijn ouders steunen me enorm en proberen zoveel mogelijk bij de wedstrijden te zijn. Maar Heerenveen is helaas niet naast de deur, dus dat kan niet altijd,” vertelt de aanvalster.


Cox voetbalt al sinds haar elfde. “Ik wilde al veel eerder voetballen, maar dat mocht eerst niet van mijn ouders. Dat vonden ze maar niks. Ik heb daarom altijd getennist en gebasketbald. Dat vond ik ook leuk, maar ik gaf het voetbal niet op en heb mijn ouders uiteindelijk na veel smeekbedes over kunnen halen. Mijn vader dacht eerst dat ik het niet kon, maar ik bleek toch een bal te kunnen raken. Nu vinden ze het helemaal geweldig dat ik al zo ver gekomen ben!” aldus de voetbalster.

Terugblikkend op haar stormachtige carrière is er één moment dat Bibi Cox nog vers in het geheugen staat: “In een oefeninterland tegen Wales met Oranje onder 15 scoorde ik een hattrick. We wonnen met 3-0, dus alle doelpunten kwamen van mij! Dat vergeet ik echt nooit meer,” vertelt het jonge talent. De kracht van de nieuwe aanwinst zit in haar snelheid, schot, technisch vermogen en overzicht. “Natuurlijk wil ik mezelf op alle vlakken verbeteren, maar ik wil me nu eerst vooral richten op mijn tactiek. Ik vind het nog moeilijk om altijd de juiste positie te kiezen,” aldus Cox.


“Mijn sport is mijn leven en mijn grote passie. Spelen bij een eredivisieclub is voor mij een droom die uitkomt,” vertelt de gepassioneerde speelster. Aan de muur in haar vorige woonadres in Amsterdam, een kamer van maar een paar vierkante meter, hing een poster van haar grote voorbeeld Lionel Messi. “Ik vind Messi echt geniaal. Zijn spel, techniek, bewegingen en de manier waarop hij altijd goed wegkomt bij zijn tegenstanders, bewonder ik aan hem. En dat terwijl hij zo klein is! Ik ben zelf ook niet zo groot en probeer dan ook zoveel mogelijk naar hem te kijken, zodat ik ook zo kan spelen. Of iets wat in de buurt komt!” zegt Cox lachend over haar idool.

De Maastrichtse heeft Feyenoord als favoriete club. “Ja, ik zou het liefste voor Feyenoord spelen, maar die doen helaas nog niet mee in de vrouwencompetitie! Maar van de zes profclubs die wèl meedoen, vind ik sc Heerenveen en FC Twente het meeste bij mij passen. FC Twente trok mij, omdat het toch een beetje de oprichter is van de Eredivisie Vrouwen. En bij sc Heerenveen weet ik via mijn teammaatje uit Oranje onder 19, Carmen Manduapessij, dat er een goede sfeer hangt en de faciliteiten daar goed voor mekaar zijn,” vertelt de Limburgse. Haar komst bij sc Heerenveen ziet Bibi Cox als een kans die ze niet kan laten lopen. “Ik zit nu wel honderden kilometers bij mijn familie en vrienden vandaan, maar het is maar net wat je ervoor over hebt. Ik ga er echt voor!” aldus het ambitieuze talent.