Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Klaas de Jonge was een ambassadeur voor de club

Gepubliceerd op 8 juni 2018 10:35
Klaas de Jonge was een ambassadeur voor de club

Afgelopen dinsdag 5 juni is Klaas de Jonge op 91-jarige leeftijd overleden. De Jonge was meer dan 60 jaar vrijwilliger bij de club. Hij speelde tot en met het seizoen 1953-1954 bij de VV Heerenveen maar moest vanwege een enkelblessure noodgedwongen een punt achter zijn voetbalcarrière zetten.

Intussen was De Jonge ook al actief binnen de jeugdafdeling. De jeugdcommissie beperkte haar activiteiten echter niet alleen tot het sportieve vlak. Om de financiële eindjes van de club aan elkaar te kunnen knopen, werden onder andere oud-papier acties georganiseerd. Niet alleen binnen de grenzen van Heerenveen, maar ook ver daar buiten. Een andere bron van inkomsten vormden de Persil-bonnen. Klaas de Jonge is zo’n 25 jaar actief geweest in de jeugdcommissie van voetbalvereniging Heerenveen.

Toen in 1977 de club Heerenveen werd gesplitst in een amateur- en een betaaldvoetbal organisatie, stelde Klaas de Jonge zich kandidaat voor een functie bij de BVO. De Jonge werd daar gekozen als bestuurslid en benoemd tot Tweede Secretaris. In die functie is hij tot 1991 actief geweest, toen er na een interne reorganisatie, een nieuw bestuur aantrad. De Jonge bleef daarna ook nog op vele terreinen actief voor de club. Vanaf 1995 was hij coördinator van de rondleidingen in het stadion en tot een aantal jaren geleden was hij zelf ook nog actief als rondleider.

Klaas benoemd tot Heer van Heerenveen

Ook maakte hij al vanaf 1994 deel uit van de museumcommissie, die de Pronkkeamer in het stadion inricht en beheert. Bij thuiswedstrijden van sc Heerenveen fungeerde De Jonge een tijdlang als gastheer voor de arbitrage en was hij als clubvertegenwoordiger in het verleden bij veel uit- en thuiswedstrijden van Jong sc Heerenveen te vinden.

Vanwege zijn geweldige inzet werd hij door de club 9 december 1994 tot ‘Heer van Heerenveen’ benoemd en ontving hij in 2005 een Koninklijke onderscheiding tot Lid van de orde van Oranje Nassau. In 2014 werd De Jonge door de KNVB benoemd tot lid van verdienste van de voetbalbond.

Klaas de Jonge is op vele fronten een ambassadeur voor de club geweest.

Klaas met KNVB 2014