Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

St. Juste rekent op open en mooi duel tegen Ajax

Gepubliceerd op 25 november 2016 18:15

Het duel tussen sc Heerenveen en Ajax is op voorhand niet alleen interessant omdat de nummers twee en vier van de Eredivisie elkaar zondag treffen in het Abe Lenstra stadion. De voetballiefhebber kan ook smullen bij de gedachte aan de botsing van twee grote voetbaltalenten, Jeremiah St. Juste en Kasper Dolberg.

Jeremiah St. Juste past de bal langs collega-verdediger Eric Botteghin van Feyenoord.
Jeremiah St. Juste past de bal langs collega-verdediger Eric Botteghin van Feyenoord.

De twee worden door kenners gezien als aanstormende talenten die de stap naar de top kunnen maken. Er zijn verschillen, de één heeft als taak doelpunten te voorkomen, terwijl de ander juist afgerekend wordt op de productie van goals, maar ook overeenkomsten.

Zowel St. Juste (20) als Dolberg (19) zag het levenslicht in oktober en beide maakten op 18-jarige leeftijd hun debuut in de hoofdmacht. De verdediger van sc Heerenveen op 24 januari 2015 in het met 4-1 gewonnen thuisduel tegen Vitesse. De topscorer van Ajax op 26 juli van dit jaar in de voorronde van de Champions League tegen PAOK Saloniki (1-1). Naar goed Amsterdams gebruik was de Deen bij die gelegenheid meteen trefzeker. Beide zijn ook international, Jeremiah St. Juste bij Jong Oranje, terwijl Kasper Dolberg inmiddels zijn eerste speelminuten voor het nationale team van Denemarken al achter de rug heeft.

Kasper Dolberg is aan een uitstekend debuutjaar bezig in de Eredivisie. (foto: Ajax Images)
Kasper Dolberg is aan een uitstekend debuutjaar bezig in de Eredivisie. (foto: Ajax Images)

Jeremiah St. Juste wacht zondag de taak om Kasper Dolberg in bedwang te houden. Dat lijkt geen eenvoudige, want de Deen steekt, getuige zijn drie treffers vorige week tegen NEC, in puike vorm. St. Juste erkent de kwaliteiten van de jonge topscorer van Ajax. ‘Hij is een goede speler, vaardig, sterk en beweeglijk. Maar ik kijk niet alleen naar hem, het gaat om Ajax en daar is Dolberg onderdeel van.’

De centrale verdediger kijkt uit naar het treffen met de nummer twee van de Eredivisie, maar spreekt niet van een speciaal duel. ‘Niet per se. Ajax heeft veel voetballende kwaliteiten, maar we willen vooral ons eigen spel spelen. Dat houdt in strijd leveren, hoog druk zetten, vooruit voetballen en winnen hier thuis. Voorin hebben we veel individuele kwaliteit, jongens die een man kunnen passeren en een goal kunnen maken. Daar kunnen we het verschil maken.’

Jeremiah St. Juste is aan een goed seizoen bezig. Zijn goede spel leverde hem een uitverkiezing voor Jong Oranje en lovende kritieken in de media op. In het verleden kreeg hij nog wel eens de kritiek nonchalant te zijn, te veel op zijn kwaliteiten te leunen, die periode lijkt achter hem te liggen. ‘Vooropgesteld, ik vond mezelf niet nonchalant. Ik denk dat het grote verschil zit in de ervaring die ik heb opgedaan. Ik ben fysiek sterker en heb geleerd harder de duels in te gaan. Het begint in je hoofd, je moet bereid zijn alles te geven om te winnen.’

Jeremiah St. Juste en Kasper Dolberg, twee jonge talenten die elkaar zondag ongetwijfeld regelmatig tegen zullen komen..
Jeremiah St. Juste en Kasper Dolberg, twee jonge talenten die elkaar zondag ongetwijfeld regelmatig tegen zullen komen..

De 20-jarige verdediger rekent op een open en aantrekkelijke wedstrijd. ‘We gaan vol voor de winst en ik verwacht dat Ajax dat ook gaat doen.’ In de resterende weken voor de winterstop wachten nog vier competitieduels en een bekerwedstrijd tegen IJsselmeervogels. Naast Ajax neemt sc Heerenveen het op tegen Go Ahead Eagles, Excelsior en Willem II. Hoe veel punten moet sc Heerenveen halen wil Jeremiah St. Juste met een goed gevoel de feestdagen in kunnen gaan?

‘We willen door in de beker en hopen op 12 punten. Met negen kun je eventueel ook tevreden zijn. Het hangt af van hoe de wedstrijd tegen Ajax verloopt. Sta je met je rug tegen de muur, of doe je echt mee. Onze vierde plek is reëel, de punten die we hebben zijn verdiend. Je moet echter niet te ver vooruit kijken. Ajax komt eerst, daar moeten we het zondag eerst tegen laten zien. Als dat goed gaat kunnen we denken aan de wedstrijden die volgen.’