Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Zoon en pupil willen vader en coach Berg Hestad achterna

Gepubliceerd op 30 november 2018 16:00

sc Heerenveen kent een rijke traditie als het gaat om Scandinavische voetballers. Iemand uit het lange rijtje oud-spelers uit Noord-Europa is Daniel Berg Hestad. Begin 2004 komt de Noorse middenvelder over van Molde FK. Ruim veertien jaar maakt zijn zoon exact dezelfde stap, zij het tijdelijk. Samen met teamgenoot en vriend Emil Varhaugvik Breivik werkt Tobias Hestad een stage af in Heerenveen. Een kennismaking.

Luisterend naar de instructies tijdens de training: Tobias Hestad (l) en Emil Varhaugvik Breivik
Luisterend naar de instructies tijdens de training: Tobias Hestad (l) en Emil Varhaugvik Breivik

"Doe je de groeten aan je vader?" Tobias glimlacht en knikt. Het nieuws dat de zeventienjarige zoon van Berg Hestad deze week een stage bij sc Heerenveen afwerkt, heeft ook de mensen op de werkvloer bereikt. Zij zijn de oud-speler, die anderhalf seizoen in het Abe Lenstra stadion was te bewonderen, nog niet vergeten.

Andersom geldt overigens hetzelfde. Berg Hestad zelf legde contact met zijn voormalige werkgever over een eventuele stage van zijn pupillen. De oud-speler van de Friese club is tegenwoordig trainer. Bij Molde FK coacht hij Onder 19, het team waar Tobias en diens vriend Emil (18) deel van uitmaken.

Hoe is dat voor Tobias, dat zijn vader ook zijn coach is? "Soms lastig, maar vooral heel speciaal. We zijn professioneel genoeg privé en voetbal te scheiden. Het biedt natuurlijk ook voordelen. Hij ziet elke beweging van me op het veld. Thuis kan hij me dan bijvoorbeeld nog tips geven."

Daniel Berg Hestad namens sc Heerenveen in actie tegen RBC Roosendaal
Daniel Berg Hestad namens sc Heerenveen in actie tegen RBC Roosendaal

Tips van een man die nog niet eens zo heel lang geleden met voetbalpensioen ging. Op 25 februari 2016 speelde Berg Hestad met 'zijn' Molde FK – de enige andere club die hij diende en waarvoor hij maar liefst 22 seizoenen uitkwam – zijn laatste wedstrijd. Tegenstander was het Spaanse Sevilla. De aanvoerder leidde zijn team naar een overwinning op de latere Europa Leaguewinnaar (1-0).


Tobias is trots wanneer hij de beelden ziet. Net als zijn vader vroeger, speelt Tobias op het middenveld, maar in een andere rol. "Ik speel aan de linkerkant en probeer aanvallend belangrijk te zijn met goals en assists. Ik heb dezelfde mentaliteit als mijn vader, maar onze speelstijlen verschillen van elkaar. Ik moet het hebben van mijn loopvermogen en dribbels. Hij bekleedde een meer verdedigende functie."

Wat dat betreft lijkt degene die naast Tobias zit meer op Berg Hestad. "Ik ben een controlerende speler", omschrijft Emil zichzelf. "Iemand die het spel moet verplaatsen. Ik moet het tempo tijdens de wedstrijd bepalen en ervoor zorgen dat de organisatie van het elftal goed staat."

Stap naar het buitenland

Tobias en Emil behoren tot de grotere talenten van Molde FK en zoeken uit of een stap naar het buitenland iets voor hen is. Vandaar de stage. "We willen zo goed mogelijk worden", licht Tobias toe. "We hopen hier veel te leren. Zowel van de trainers als de spelers." Emil vult hem aan. "Het niveau ligt hier hoog. Daar willen we onszelf aan spiegelen en wie weet krijgt de stage dan een vervolg. Dat zou fantastisch zijn."

Emil Varhaugvik Breivik verzendt een pass tijdens een partijspel
Emil Varhaugvik Breivik verzendt een pass tijdens een partijspel

Dat ze met z'n tweeën zijn, vinden ze erg prettig. "Het maakt je minder nerveus dan wanneer je in je eentje in een andere omgeving bent", verwoordt Tobias. "Natuurlijk blijft zo'n week spannend, maar we zijn erg goed opgevangen." Onder anderen door een mede-Scandinaviër, Rami Hajal. De Zweed is een van hun tijdelijke ploeggenoten en helpt hen waar nodig. "Als we op de training een oefening niet helemaal begrijpen, legt hij het snel even aan ons uit", zegt Emil.

Tobias en Emil hebben het naar de zin in Heerenveen. "De mensen hier zijn heel vriendelijk en zeer behulpzaam", zegt de laatste. "Op straat glimlachen de mensen naar ons. Dat geeft ons een fijn gevoel. Een gevoel dat we welkom zijn." Voor Tobias is het zijn tweede welkom. Hij keert voor even terug naar de plek waar hij als vierjarig jongetje kwam wonen. "Heel speciaal. We gaan ook nog even het huis zien waar we toentertijd hebben gewoond."

Tobias Hestad in looppas op de training
Tobias Hestad in looppas op de training

Het is ruim dertien jaar geleden dat Tobias Heerenveen verliet. Kan hij zich nog iets herinneren van zijn periode in Fryslân? "Zeker. Het stadion herken ik nog. Dat heeft veel indruk op me gemaakt. Voor de rest weet ik niet veel meer. Ik was toen ook nog erg jong natuurlijk."

Tijdens de thuiswedstrijd van het eerste elftal tegen Fortuna Sittard zitten Tobias en Emil op de tribunes van het Abe Lenstra stadion. "Daar kijken we erg naar uit. Of we er ooit zelf zullen spelen? Dat zou wel ontzettend mooi zijn."